Botanik Park Gezimiz
Piramit Anaokulu olarak çocuklarımızla hem farklı çiçek ve ağaç türlerini incelemek, hem de doğa yürüyüşü yapmak üzere N...
Haberin tamamı için tıklayınız.Piramit Anaokulu olarak çocuklarımızla hem farklı çiçek ve ağaç türlerini incelemek, hem de doğa yürüyüşü yapmak üzere N...
Haberin tamamı için tıklayınız.Teoremin kurucusu Gardner zekâyı,
• Problem çözme kapasitesi,
• Problemlerin çözümü için farklı çözüm yolları üretebilme kapasitesi
• Yaşadığı topluma değerli kültürel ürünler katma gücü olarak tanımlamaktadır.
Çoklu zekâ kuramı;
Zekânın tek bir boyutta olmadığını, aksine her bireyin farklı derecelerde, çeşitli zekâlara sahip olduğunu öne sürer. Bu kuramın temel ilkelerini yaratıcı biçimde kullanıp, her öğrencinin bireysel farklılıklarına değer veren ve bunları güçlendiren programlar hazırlayabilmeleri için olanak sağlar.
Gardner’a göre;
".......bütün çocuklar bu zekâ türlerine çeşitli düzeylerde sahip olarak doğarlar, bu zekâ türlerinden bazılarına daha çok eğilimleri olabilir." Zekâ türleri çeşitli yöntemlerle geliştirilebilir.
ZEKÂ ALANLARI
Sözel – Dilsel zekâ
Mantıksal – Matematiksel zekâ
Görsel – Uzamsal zekâ
Müzikal – Ritmik zekâ
Bedensel – Duyudevinimsel zekâ
Kişilerarası - Sosyal zekâ
İçsel - Özedönük zekâ
Doğacı - Doğa zekâsı
Çoklu zekâ kuramının okullarda öğretmenler tarafından uygulanması çocukların üstün olan yönlerini ortaya çıkaracak ve bu yönlerini geliştirip kuvvetlendirmelerini sağlayacaktır. Ayrıca sınıfta kendilerine sağlanan ortamlarla diğer zekâ türleri de gelişecektir.
ZEKÂ ALANLARINI GELİŞTİRMEK İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR:
Sözel –Dilsel Alan
Anadili etkinlikleri, fıkra, bilmece, kitap okuma, tekerleme, sohbet, şiir, şarkı, hikâye tamamlama, hikâye oluşturma, drama, kukla, orff, İngilizce, farklı düşünme ve problem çözme etkinlikleri gibi çalışmalar yapıyoruz.
Mantıksal-Matematiksel Alan çalışmaları
Matematikle oynuyorum, farklı düşünme, problem çözme etkinlikleri, yaratıcı düşünme etkinlikleri, kavram kitapları ile yapılan çalışmalar, masa oyunları, inşa oyunları gibi.
Görsel-Uzamsal Alan Çalışmaları
Resim çalışmaları, plastik sanatlarla ilgili çalışmalar, inşa oyunları, lego, jovo, nobbel gibi masa oyunları, tiyatro etkinlikleri dış mekân gezileri(atölye, müze, fabrika, çevre gezileri) yıl içerisinde çocukların oluşturdukları özgün ürünlerin bir sergi hazırlanarak sunulması gibi.
Doğa Zekâsı Alan Çalışmaları
Doğa gözlemleri, deneysel ve uygulamalı çalışmalar çevremiz konulu proje çalışmaları, binicilik, bahçe çalışmaları, bahçede yetişen sebze meyvelerin oluşum aşamalarının gözlemlenmesi, bahçe oyunları, hava durumu gözlemi çalışmaları.
Kişiler Arası Zekâ Alan Çalışmaları
Duyguların ifadesi etkinlik çalışmaları, ayna çalışması, serbest oyun etkinlikleri, takım ruhunu geliştirme etkinliği çalışmaları, problem çözme etkinlikleri, proje çalışmaları, drama, orff, oryantasyon çalışmaları, iletişim becerilerini geliştirme uygulamaları.
Kişisel İçsel Zekâ Alan Çalışmaları
Duygu çalışmaları, ayna çalışmaları, imajinasyon çalışmaları vb. gibi.
Müziksel-Ritmik Zekâ Alan Çalışmaları
Orff ve Müzik etkinlikleri bale ve dans çalışmaları gün boyu yapılan müzik yayınları, çocukların özgün ve yapılandırılmış şarkı, şiir ve tekerleme etkinlikleri.
Bedensel-Kinestetik Zekâ Alan Çalışmaları
Jimnastik, bale, modern dans, yüzme, binicilik, orff ve drama çalışmaları.